Elbil

Vilken succé!

Jag måste bara berätta om hur nöjd jag är med att ha elbil. För mig är det självklart att göra vad jag kan för miljön och klimatet och när jag fick chansen att leasa en Tesla genom företaget jag jobbar på tvekade jag inte en sekund. Jag slog till och en vecka senare hade jag bilnycklarna i handen och kunde ta den ut på en tur. Och vilken tur sedan! Det är sådan körglädje, det känns som att sitta i ett rymdskepp. Vi fick laddstolpar installerade på varje parkeringsplats på jobbet så varje dag när jag jobbat klart är det bara att kliva ut till en fulladdad bil och köra iväg helt utan att bry mig om hur mycket bensin jag har i tanken eller om reservdunken är påfylld.

Tidigare hade jag ett riktigt bensinslukande monster till bil, men den får stå nu och så tar vi bara den vid riktiga långkörningar. Jag tänker att det ändå är bättre för klimatet än att flyga så för mig är det värt att ha den gamla bilen kvar ett tag i alla fall, tills elbilarna får ännu bättre räckvidd och nätet av laddstolpar byggs ut ännu mer. Jag tror inte det kommer dröja så många år innan vi hittar rastplatser fulla av laddstolpar med jämna mellanrum längs med alla stora vägar. Både här hemma i Sverige och också ute i åtminstone Europa. Vi brukar bila ner till Tyskland och Frankrike på sommaren, jag och frugan, och där poppar det också upp fler och fler. Dit ska det bli en fröjd att ta Teslan om några år. Dra på autopiloten på autobahn och verkligen få testa vad den går för. Jag får erkänna att jag testat 0-100 ett par gånger sena nätter på tomma motorvägar. Det är en obeskrivlig känsla när den drar iväg.

Självklart ville jag kunna ladda bilen hemma också och vi fick alla på jobbet ett jättefint erbjudande för installation av laddstolpar när vi valde att leasa elbilen. Min granne hade redan laddstolpe på sin parkeringsplats efter de som bodde där tidigare och hade elbil, så de första två veckorna använde jag deras. Men nu har jag min egen så vi båda kan stå parkerade lite närmare vår egen dörr. Det skulle inte förvåna mig om föreningen sätter in laddstolpar på alla parkeringsplatser snart dock. Vi försöker ha en stark miljöprofil och då är det ett naturligt steg känner jag.

I och med erbjudandet om att få laddstolpe hemma fick vi dessutom chansen att byta elavtal till ett mycket mer förmånligt pris. Jag slog till även där och fick veta att det är 100 procent förnybar el. Det känns bra i hjärtat men även ekonomiskt blev det en vinst för mig. Jag fick ner priset från tidigare rejält och valde dessutom att binda mig till fast pris för att slippa obehagliga överraskningar under vintern när vi är vana vid att brassa på ordentligt med både värme i element och golv och tända lampor i alla rum alla vakna timmar eftersom det är så otroligt mörkt och trist större delen av dagen på vinterhalvåret.